top of page

Ροχαλητό - Άπνοια του Ύπνου

Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο θεός Ύπνος ήταν δίδυμος αδερφός του Θανάτου. Στην πραγματικότητα, ο ύπνος είναι ζωή. Ο καλός ύπνος μάς βοηθά να χαιρόμαστε τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας με ψυχική ηρεμία και επαρκή αποδοτικότητα.

 

Το ροχαλητό και κυρίως τα απνοϊκά επεισόδια στη διάρκεια του ύπνου διαστρέφουν τον ύπνο, τον καθιστούν λιγότερο αποτελεσματικό, και οδηγούν σε διαταραχές της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς του ανθρώπου, σε μειωμένη αποδοτικότητα στη δουλειά του, και σε επιβάρυνση της καρδιο-αναπνευστικής λειτουργίας.

 

Το απνοϊκό σύνδρομο οφείλεται στο αυξημένο σωματικό βάρος, σε ανατομικές αναλογίες των γνάθων, και σε κωλύματα της αναπνευστικής οδού από την μύτη και το στόμα έως και την τραχεία.

 

Πολλές από αυτές τις αιτίες είναι διορθώσιμες, άλλες συντηρητικά και άλλες χειρουργικά. Εάν τα αίτια δεν μπορούν να αποκατασταθούν, συνιστάται η εφαρμογή μάσκας θετικής πίεσης (CPAP). Σε κάθε περίπτωση, η ΩΡΛ εξέταση είναι επιβεβλημένη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την αντιμετώπιση του απνοϊκού συνδρόμου με τη συσκευή των χειρουργικών υπερήχων χωρίς γενική αναισθησία:

 

Η μέθοδος της χειρουργικής με συσκευή υπερήχων έχει πολλές ενδείξεις. Με τη μέθοδο αυτή αντιμετωπίζεται η δυσχέρεια της ρινικής αναπνοής εφόσον αυτή οφείλεται σε σκολίωση του ρινικού διαφράγματος (στραβό διάφραγμα), σε υπερτροφία των ρινικών κογχών, και σε πολλές περιπτώσεις πολυπόδων της μύτης.

Η αποκατάσταση της επαρκούς αναπνοής από τη μύτη αποτελεί ταυτόχρονα και το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση του ροχαλητού και των επεισοδίων άπνοιας στον ύπνο. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να διενεργηθεί και φαρυγγοϋπερωιοπλαστική με τη συσκευή των υπερήχων. Η επέμβαση αυτή αφορά στη μαλθακή υπερώα και στη σταφυλή μέσα στο στόμα και τον μεσοφάρυγγα.

Μια από τις αιτίες ροχαλητού και υπνικής άπνοιας είναι οι υπερτροφικές αμυγδαλές. Με τη συσκευή υπερήχων μπορούμε να συρρικνώσουμε τις αμυγδαλές υπό τοπική αναισθησία.

 

Οι αμυγδαλές εκτός από το μέγεθός τους, μας απασχολούν και με συχνές φλεγμονές (πυώδεις αμυγδαλίτιδες) και ως αιτία κακοσμίας του στόματος. Η συσκευή υπερήχων μας δίνει τη δυνατότητα να καθαρίσουμε, να αποστειρώσουμε, και να εξαλείψουμε τις κρύπτες των αμυγδαλών που αποτελούν την αρχική εστία φλεγμονής και κακοσμίας.

Οι επεμβάσεις με τη συσκευή υπερήχων γίνονται συνήθως με τοπική αναισθησία, ανάλογα και με την προτίμηση του ασθενούς. Για το κάθε όργανο που χειρουργείται, υπάρχει και ο αντίστοιχος κυματοδηγός.
 

Η συνήθης διάρκεια των επεμβάσεων είναι μισή ώρα. Η αποκατάσταση μετά την επέμβαση είναι άμεση. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει ακόμα και την ίδια μέρα στην εργασία του. Η εξωτερική του εμφάνιση δεν επηρεάζεται καθόλου καθώς δεν προκαλούνται οιδήματα ή αιματώματα. Επιπλέον, δεν τοποθετούνται γάζες στη μύτη.

Η μέθοδος είναι ιδανική σε περιπτώσεις ηλικιωμένων ασθενών ή ασθενών των οποίων η γενική κατάσταση της υγείας δεν
επιτρέπει τη χορήγηση γενικής αναισθησίας. Εάν ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να προηγηθεί τροποποίησή της λίγες ημέρες πριν την επέμβαση.

Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί προεγχειρητικός έλεγχος, ενώ η μετεγχειρητική αγωγή είναι συνήθως περιορισμένη καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτείται ούτε λήψη αντιβιοτικής αγωγής.

Τέλος, στην περίπτωση που έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση με οποιαδήποτε τεχνική σε μια από τις περιοχές του στόματος ή της μύτης και απαιτείται διόρθωση, η μέθοδος της χειρουργικής με τη συσκευή των υπερήχων αποτελεί συχνά την μόνη επιλογή.

bottom of page